Lafazanis
Alles startte in 1946 toen Vassilis Lafazanis een wijnbedrijf uit de grond stampte in Piraeus, de havenstad van Athene. In 1960 was het de beurt aan hun eerste eigen wijnmakerij, gebouwd in Magoula, nog steeds op het schiereiland Attica.
In 1993 besloot Spyros Lafazanis, de 2e generatie en uitstekend wijnmaker, de wijnmakerij over te brengen naar Nemea in het hart van de PDO Nemea, Griekenlands grootste wijnstreek te midden van de Peloponnesos. In deze state-of-the-art winery worden jaarlijks maar liefst 5 miljoen flessen gemaakt.
In totaal heeft de familie Lafazanis controle over ongeveer 2000 hectare wijngaarden, waarvan 11 hectare in eigendom. , Het grootste deel van de druiven, zo’n 90%, wordt aangeleverd door ongeveer 300 wijnbouwers, met dewelke ze een lange termijn relatie onderhouden.
Er worden wijnen gemaakt van 10 verschillende druivenrassen, grotendeels Griekse variëteiten. Door hun jarenlange ervaring met deze autochtone druivenrassen weten ze precies hoe ze die moeten verbouwen en vinifiëren, wat resulteert in kwaliteitsvolle wijnen die internationaal geprezen worden tijdens concours (London Wine Competition, Mundus Vini, ...) en in toonaangevende wijntijdschriften.
Lafazanis stelt diverse lijnen voor, zowel binnen de PDO Nemea als de PGI Peloponnese. Ook distillaten worden er geproduceerd.
In 2016 deed de 3e generatie zijn intrede, met Athena Lafazanis aan het hoofd van het commercieel departement en Vassilis Junior, een veelbelovend wijnbouwer en oenoloog die op hetzelfde elan verder gaat. De toekomst is dus verzekerd van dit dynamisch wijnbedrijf.