Giannikos
De familie Giannikos en wijnen, het is vrijwel nooit anders geweest. Reeds in 1896 plantten ze hun eerste wijnstokken aan, in de buurt van Mycene. Het jaar overigens van de eerste moderne Olympische Spelen die dat jaar in Athene gehouden werden. Precies 100 jaar later verwoestte een brand al hun gebouwen, maar Michalis Giannikos liet zich daardoor niet ontmoedigen en bouwde een gloednieuwe en moderne wijnmakerij op de hellingen van Korinthe en plantte een groot aantal nieuwe wijnstokken aan, veelal inheemse variëteiten.
Reeds van kleins af aan was Michalis gefascineerd door de diverse wijnstijlen, aroma’s en smaken van wijnen op basis van oude en vaak vergeten Griekse druivenrassen.
Tegelijk experimenteerde hij met internationale druivensoorten, benieuwd wat die zouden geven op deze historische plek, want reeds 4000 geleden werd hier aan wijnbouw gedaan. Geholpen door het microklimaat, sterk beïnvloed door de wind en de zee, en het terroir, waardoor hij constant verbeteringen kon aanbrengen in de wijngaarden en ze kerngezond houden, besliste hij om volledig biologisch te werken, als een van de eerste in Griekenland!
In 2009 werden de eerste wijnen geëxporteerd, een mijlpaal. Dat de kwaliteit er sedertdien continu op vooruit is gegaan, bewijzen de vele internationale prijzen en hoge quoteringen (AWC Wenen, Millésime Bio, Wine Enthusiast ...) die al hun wijnen vanaf 2012, jaar na jaar, in de wacht sleepten. Een wijndomein waar topkwaliteit vandaan komt en internationaal rekening mee gehouden wordt, zoveel is zeker.
Vandaag telt het domein 8 hectare wijngaarden, waarvan een deel in Korinthe en een deel in Mycene. Inheemse druivenrassen zijn onder meer roditis, agiorgitiko en de herontdekte malagouzia. Internationaal zien we cabernet sauvignon, merlot, syrah, chardonnay en viognier, alle afkomstig van de beste klonen uit vooraanstaande kwekerijen in Frankrijk.
Alle wijnen van Giannikos zijn biologisch gecertificeerd en vallen onder de PGI Peloponnese, met uitzondering van hun retsina.